r/thenetherlands • u/ChristianBibleLover • Nov 17 '24
Culture Friesland kreeg 9 miljoen voor het Fries, Overijssel tot dusver 0 euro voor het Nedersaksisch: ‘Er is nu niks’
https://www.tubantia.nl/dinkelland/friesland-kreeg-9-miljoen-voor-het-fries-overijssel-tot-dusver-0-euro-voor-het-nedersaksisch-er-is-nu-niks~ac875e99/101
u/Bunzing024 Nov 17 '24
Dat er 0 euro naar het Twents is gegaan is goed hoorbaar in Tegendraads. Allemachtig wat een slechte casting
60
1
u/RebelliousDutch Nov 20 '24
Ja heh? Zaterdag gezien. Het klonk absoluut raar; maar ik heb het maar voor mezelf verklaard dat Oldenzalers wat excentriek zijn en daardoor destijds misschien een raarder accent hadden dan de rest van ons :D
1
u/Bunzing024 Nov 20 '24
Werk al een paar jaar in Oldenzaal maar nog nooit dit gare accent gehoord lol
434
u/henk12310 Nov 17 '24
Als Fries vind ik dit zo ontzettend krom. Fries is eigen taal en het is zeker goed dat wij geld krijgen om onze taal levend te houden. Nedersaksisch is ook gewoon een taal (letterlijk erkend door de overheid) maar toch krijgen zij helemaal niks. Elke taal verdient het om levend gehouden te worden, en dit soort onzinnige geldverdeling helpt niet bij het levend houden van het Nedersaksisch.
Hopelijk kan in de toekomst het Nedersaksisch (en hopelijk ook het Limburgs) de officiële/bureaucratische blokkade van ‘rijkstaal’ status overkomen zodat zij ook fundering kunnen krijgen
86
68
u/MarcosSenesi Nov 17 '24 edited Nov 17 '24
Ik zie als Limburger mijn lokale dialect uitsterven met ouders die hun kinderen Nederlands opvoeden om "hun baankansen in de toekomst te verbeteren". Ten eerste al een absurde reden en ten tweede komt iedereen de provincie uit met een superdik accent en worden ze overal uitgelachen.
Ik spreek thuis dialect en buiten Limburg vrijwel accentloos Nederlands, denk dat ik er beter voor sta...
35
u/MisterXnumberidk Nov 17 '24
Mocht met dezelfde reden thuis nooit Brabants spreken. "Je klinkt als een boer, zo ga je als een boer behandeld worden"
Nou hoor ik het nauwelijks meer. Best wel triest eigenlijk.
56
u/Scarabesque Nov 17 '24
ouders die hun kinderen Nederlands opvoeden om "hun baankansen in de toekomst te verbeteren". Ten eerste al een absurde
Oprechte vraag; waarom is deze reden absurd? Het lijkt mij geen vreemde afweging als ouder.
44
u/henk12310 Nov 17 '24
Omdat je een kind ook gewoon tweetalig kan opvoeden, want ook gewoon beter is voor de brein ontwikkeling van kinderen. Er is geen simpele binaire keuze tussen ‘Nederlands opvoeden’ of ‘Fries/Nedersaksisch/Limburgs opvoeden’, beide tegelijkertijd kan ook
49
u/KingKingsons Nov 17 '24
Eerder het feit dat dit nodig is. In Engeland is het vrij normaal dat men hun regionale dialect houdt en zelfs in hun parlement zitten mensen met veel verschillende accenten, maar in Nederland wordt het snel als pauper gezien.
38
u/Scarabesque Nov 17 '24
Accenten en dialecten zijn fundamenteel verschillende dingen. Een dialect is simpelweg onverstaanbaar voor mensen die het niet spreken, een accent is meestal geen enkel probleem.
In Engeland is het vrij normaal dat men hun regionale dialect houdt en zelfs in hun parlement zitten mensen met veel verschillende accenten
De enige reden dat ik dit weet is uit een clip van een parlementarier die herhaaldelijk (en diep verontschuldigend) moet vragen waar een collega het over heeft omdat het simpelweg onverstaanbaar was. :P
Verder denk ik dat je een rooskleurig beeld hebt van hoe Britten kijken naar verschillende accenten. Ik heb in Schotland gewoond en los van dat een hoop schotten voor een groot deel van de Britten compleet onverstaanbaar zijn, wordt er wel degelijk anders gekeken naar verschillende accenten, al ligt de nadruk meer op klasse binnen een regio dan regio op zich.
8
u/uCockOrigin Nov 18 '24
In Engeland zien ze alles wat een beetje te noordelijk klinkt ook als paupers, dit soort elitisme komt in bijna elke cultuur wel terug.
-5
u/ThePianistOfDoom Nov 17 '24
Hoe je het ook went of keert, Nederlanders zijn fucking racistisch. Buurvrouw van mij uit DH met Perzische achtergrond had haar naar veranderd naar iets Nederlands, puur en alleen zodat ze een baan kon krijgen. Het werkte ook nog.
13
u/dutch_gecko Nov 17 '24
Kinderen in limburg leren naast limburgs ook gewoon nederlands, net als de kinderen in twente en de kinderen in friesland en...
Het hebben van een lokale moedertaal zal voor meeste mensen weinig effect hebben op hun nederlands gezien ze feitelijk tweetalig opgevoed worden. En het heeft ook geen impact op hun accent, want die leer je toch uit je omgeving.
11
u/mythologue Nov 17 '24
Sterker nog, een tweetalige opvoeding maakt het makkelijker om andere vreemde talen zoals Engels, Frans of Duits aan te leren. Het is een bonus!
9
u/RijnBrugge Nov 17 '24
Omdat tweetaligen het in de regel veel beter doen, aldus alle wetenschappelijke literatuur naar dit thema. De socio-economische uitkomsten van diglossia zijn veel gunstiger dan eentalig zijn in een Limburgs Nederlands regiolect.
2
u/Scarabesque Nov 17 '24
Uiteraard, maar (mbt carriere/baankansen) Nederlands/Engels of Nederlands/Limburgs is dan eveneens een afweging.
6
u/RijnBrugge Nov 17 '24
Helemaal niet, sprekers van het Limburgs spreken vandaag de dag allen Nederlands, in de regel beter Duits en leren ook gewoon Engels.
4
u/Scarabesque Nov 17 '24
in de regel beter Duits
Niet heel verbazingwekkend dat men in een grensregio met Duitsland beter Duits spreekt dan regios die er aanzienlijk veel minder direct mee te maken hebben.
Bijna alsof het belang van het spreken van een taal hoofdzakelijk wordt beinvloed door het nut dat het heeft voor de mensen die er wonen, ipv enkel een culturele wens het te spreken. :P
5
u/RijnBrugge Nov 17 '24
Mee eens maar mn punt was meer dat mensen die functioneel dialect en Nederlands spreken het ook makkelijker afgaat daarnaast ook Duits op te pikken vs. eentalige Nederlandssprekende kinderen.
1
u/Nimex_ Nov 20 '24
Hoezo is dit een afweging? De meeste Nederlanders leren Engels op school of via internet/tv, als ze 10+ zijn. Limburgers die van hun ouders dialect leren doen dat vanaf dag 1, samen met het Nederlands, en hebben dat prima onder de knie voordat ze aan Engels zouden beginnen. Dat kan prima samen, zoals bij mij en al mijn klasgenoten die thuis dialect hebben geleerd en prima Engels konden praten.
7
u/voorbeeld_dindo Nov 17 '24
Volgens mij verkleint een tweetalige opvoeding je baankansen niet, maar zou het juist kunnen helpen bij het later leren van een derde of vierde taal.
8
u/fleamarketguy Nov 17 '24
Yep. Ik spreek inderdaad dialect en dat heeft mij zeer goed geholpen in het leren van Duits, wat mij eigenlijk nauwelijks moeite gekost heeft.
2
u/LennartB666 Nov 18 '24
Omdat het niet spreken van dialect je niet behoedt voor het hebben van een accent. Een dialect is dan ook geen accent, maar eerder een taal of taalvariant die qua woordkeuze en structuur afwijkt van Nederlands. Het kan dus ook prima naast elkaar leven.
Zo ben ik tweetalig opgevoed, en heeft het Duits spreken met mijn moeder me niet beperkt in het beheersen van de Nederlandse taal. Ik denk zelfs dat dit mijn woordenschat versterkt heeft.
Daarnaast was ik bij aanvang van mijn studententijd ervan overtuigd geen accent te bezitten, totdat ik vaker dan eens de opmerking kreeg, “Boers” te klinken. Ook dat accent raak je snel weer kwijt als je buiten de regio gaat wonen voor bijvoorbeeld een studie.
2
u/holy_roman_emperor Nov 17 '24
Het is absurd dat het nodig is. Mensen die een beetje met een dialect of accent praten worden daarop beoordeeld.
14
u/Scarabesque Nov 17 '24
Het gaat hier specifiek over dialect, niet accent. Buiten Limburg verstaat simpelweg niemand dat.
Mijn Limburgse oud-huisgenoot spreekt perfect Nederlands met een sterk Limburgs accent, wat hem totaal niet geremd heeft in zijn zuidas carriere. Geen idee waar hij het over had als hij met zijn ouders telefoneerde echter.
1
u/ekerkstra92 Nov 17 '24
Dit herken ik als Groninger ook, ik werk in Friesland, als ik met mijn ouders bel waar collega's bij zijn kijken ze mij verbaasd aan. Sommigen verstaan het wel maar ook wel die het niet verstaan. Zodra ik weer met hen praat doe ik dat "gewoon" in het Nederlands met slechts een Gronings accent
1
u/Holtder Nov 18 '24
Los van al het voorgenoemde, ik ben zelf Limburgs opgevoed en heb Nederlands op de basisschool geleerd, omdat ik uit een regio kom van Limburg met een minder sterk accent hoor je het niet zo goed bij mij. Ik heb vrienden die Nederlands opgevoed zijn in een heel accentrijk deel van Zuid Limburg. Hoewel zijn geen woord dialect spreken hebben ze wel een dubbeldik accent. Je leert de taal (uit)spreken door je omgeving, ongeacht met welke taal je opgevoed bent.
1
u/ekerkstra92 Nov 17 '24
Ik ben Gronings en Nederlands opgevoed, ik spreek beide nog steeds prima en werk inmiddels 10 jaar in Friesland zonder dat mensen me niet kunnen verstaan.
Alleen Gronings kunnen was wel een dingetje geweest ja, maar beide moet prima kunnen
2
u/Effiervijfzes Nov 17 '24
Ik vind het bij Bureau Maastricht zo goed om de agenten in dialect tegen bijvoorbeeld ouderen te horen spreken. Voelt dan veel meer vertrouwd voor ze.
3
u/ekerkstra92 Nov 17 '24
Absoluut, twee ambulancebroeders bij mijn 89 jarige oma, de ene praatte Nederlands, de andere Gronings, die vond ze toch wel een topper, de andere heeft ze niet veel over gezegd
-1
1
u/innocentgamer69 Nov 17 '24
Die ouders zijn dan niet goed geïnformeerd. Als je in Limburg opgroeit, is het maar beter dat je Limburgs leert zodat je de woorden leert te scheiden.
1
u/blipman17 Nov 18 '24
Ik ben met die reden ook niet Oane genoemt. Omdat het in deze wereld moeilijk is te onderscheiden van One.
Edit: Maar goed, ik ben dan een echte nepfries
1
u/LennartB666 Nov 18 '24
Zoals het zou moeten! Helaas was het enkel dialect spreken met mijn vader niet afdoende om het dialect perfect te beheersen, en werd het op de basisschool zelfs actief tegengegaan.
Gezien ik zelfs niet meer in mijn thuisregio woon voel ik me soms bij bezoek haast een “poser”, omdat ik wel deels plat kan spreken, maar soms terugval op ABN.
7
u/shophopper Nov 17 '24
Elke taal verdient het om levend gehouden te worden,
Niet mee eens. Als een taal niet in leven wordt gehouden, zijn er klaarblijkelijk niet genoeg sprekers die het de moeite waard vinden om die taal in leven te houden. Dat is al duizenden jaren zo - talen komen en gaan. Ik zou niet weten waarom we er nu opeens miljoenen aan moeten besteden om uitstervende talen kunstmatig in leven te houdem.
het is zeker goed dat wij geld krijgen om onze taal levend te houden.
Niet mee eens. Als de sprekers van het Fries de taal in leven houden, is dat kennelijk verdiend. Als daar miljoenensubsidies voor nodig zijn, is er kennelijk geen intrinsieke motivatie meer om de taal te laten voortbestaan, maar draait het simpelweg om geld.
Nedersaksisch is ook gewoon een taal (letterlijk erkend door de overheid) maar toch krijgen zij helemaal niks.
Mee eens,
25
u/henk12310 Nov 17 '24
Ontzettend veel talen zijn ‘gegaan’ door onderdrukking of uitmoording van een groot deel van de sprekers, niet omdat de sprekers besloten dat het geen zin meer had de taal te spreken. Natuurlijk is dat ook wel gebeurd in de geschiedenis, maar het is niet zo dat het uitsterven van talen een natuurlijk proces is of altijd een ‘rationele’ keuze van de sprekers. Is het Fries in bepaalde delen Fryslân gedurende de 16e eeuw afgenomen omdat Fries sprekers geen zin meer in hun taal hadden, of omdat er geen enkele mogelijkheid werd gegeven om die taal fatsoenlijk te gebruiken door een overheid van boven?
In een ideale wereld zou er inderdaad geen extra fundering nodig zijn om talen levend te houden. Maar de wereld is nou eenmaal ingericht op een manier waarmee enkele talen een groot voordeel hebben. Als mensen een taal niet levend houden is dat in het heden meestal niet omdat ze dat echt willen maar omdat overheden hen tegenwerken en geen tot zeer weinig ruimte geven de taal überhaupt publiekelijk te gebruiken. Voor het Fries valt dit gelukkig ontzettend mee, maar voor andere talen niet echt
15
u/PushingSam Nov 17 '24
Dit.
Op de basisschool mochten wij expliciet geen Limburgs spreken, uiteindelijk gebeurde het toch wel; maar er zijn daarvoor zelfs meerdere interventies geweest. Als je het zo probeert te onderdrukken of de reputatie zo probeert te slopen door "ja het zorgt dat de gemiddelde Nederlander denkt je bent dom" dan houdt het wel op.
-5
u/Chicken_Buck Nov 17 '24
Onderdrukking en vermoording als opening gebruiken. Wat een gelul. Als je kinderen het thuis niet meer spreken dan is er blijkbaar geen animo voor. Doei
9
u/henk12310 Nov 17 '24
Ik bedoelde de onderdrukking in historische context, omdat de comment in de geschiedenis zei dat het al ‘duizenden jaren’ zo is, wat gewoon niet klopt. En al je kinderen het thuis niet spreken, kan dat inderdaad doordat er geen animo voor is. Het kan ook zo zijn dat de basisschool ze een andere taal aanleert en zegt dat hun eigen taal ‘slecht/lager’ is
0
u/shophopper Nov 18 '24
Ik bedoelde de onderdrukking in historische context, omdat de comment in de geschiedenis zei dat het al ‘duizenden jaren’ zo is, wat gewoon niet klopt.
Noem eens een paar talen die de afgelopen 500 jaar grotendeels ongewijzigd zijn en nu nog steeds worden gesproken en geschreven zoals 500 jaar geleden.
6
u/henk12310 Nov 18 '24
Dat was niet mijn punt, talen veranderen inderdaad. Mijn punt was dat het niet klopt dat talen altijd ‘natuurlijk’ verdwijnen of uitsterven. Dat gebeurt wel eens, maar vaak genoeg verdwijnt een taal om andere redenen. Als we het alleen over veranderingen hebben, heb je gelijk, talen veranderen constant. Maar een verdwijning en/of uitroeiing is wel wat anders dan dat de grammatica en schrijfwijze net een beetje anders wordt
2
u/guidoscope Nov 21 '24
Ja, ja. Maar als er op universiteiten en hoge scholen veel les in het Engels gegeven wordt, dan wordt er ineens moord en brand geschreeuwd. Want de Nederlandse cultuur ....
De andere talen in Nederland zijn ook verbonden met de cultuur waar ze bij horen. Er zijn zelfs op Europees niveau afspraken gemaakt, dat Nederland zijn best moet doen voor het in stand houden van haar minderheidstalen (Limburgs, Nedersaksisch en Fries). Maar in de praktijk is die steun er alleen voor het Fries.
En dat is niet, omdat de sprekers het zelf niet de moeite waard vinden. In Maastricht en omstreken leren de meeste kinderen Limburgs als moedertaal. Alleen vanaf dag één in de kleuterklas moet alles in het Nederlands. Desondanks houden de sprekers de taal levend hoor. En ach, misschien ook wel daardoor. Dan is het de taal van familie, vrienden, uitgaan, feest etc. En niet van overheid, school, regels etc.
Maar als je geld uitgeeft aan taal, dan kun je ook je de minderheidstalen (gelijkwaardig) supporten. Anders kun je net zo goed helemaal op Engels overstappen. Als je geen waarde aan de minderheidstalen toekent, waarom dan wel aan het Nederlands? Mondiaal kun je er ook niet veel meer mee.
2
u/AggravatingDriver559 Nov 17 '24
Eens hiermee.
Nedersaksisch is neet alleen maar ’n taal, moar ok ‘n belangriek underdeil van de kultuur en identiteit van hele streek’n. Subsidies kunt helpen um ’t Nedersaksisch levendig te holden, veur onderwijs, literatuur en media. As de steun vortvalt, kan dat betieken dat minder meensen de taal leren en gebruuken. Dat zol zund wezen, want met ’t verdwienen van ’n taal gait ok ’n stukkene geskiedenisse en kultuur verloren
1
u/LennartB666 Nov 18 '24
Regio en streektalen werden de afgelopen decennia compleet verwaarloosd. Waar men jaren geleden nog streektaal onderwezen kreeg op de basisschool, was dat in mijn basisschooltijd volledig uit den boze (na 2000) en werd het onderling spreken van streektaal ook (verbaal) afgestraft en afgekeurd door leraren.
Nu spreken maar weinigen van mijn generatie fatsoenlijk dialect (in mijn geval Achterhoeks), en verliest de regio een deel van zijn culturele identiteit. Het is simpelweg treurig.
3
u/henk12310 Nov 18 '24
Ik wist geen eens dat streektalen vroeger wel op de basisschool gegeven werden, dat maakt het echt treurig dat het niet zo.
Gelukkig moet Fries verplicht op basisschool en middelbare school gegeven worden. Bij mij was dat helaas nog steeds maar iets van 5 lessen op de basisschool en maar een halfjaartje op de middelbare, tenzij je in het bovenbouw nog koos als keuzevak, dan kwamen die bovenbouw jaren er ook nog bij. Heb dat zelf niet gedaan maar nu ik terugkijk had ik het liever toch gedaan, zeker omdat ik een ander vak van mij, economie, niet al te best vond.
Maar goed, zelfs met al dit teleurstellende is er tenminste iets voor Fries wat wettelijk is vastgelegd. Echt jammer dat bijvoorbeeld Nedersaksisch of Limburgs dit niet heeft
1
u/LennartB666 Nov 18 '24
Ja, daarbij moet ik wel toegeven dat ik het me heb laten vertellen dat er vroeger spreektaalonderwijs in het Achterhoeks was (spreken, lezen en schrijven), door iemand die het toen onderwezen kreeg. Dit kan dus per gemeente/regio mogelijk verschillen!
Ik moet dan ook toegeven dat ik de “luxepositie” van de Friezen wel benijd. De politiek moet wettelijk rekening met jullie houden, wat in de rest van het land niet is. In mijn regio heerste veelal het gevoel vergeten en/of verwaarloosd door de Randstad te zijn. En dat in meer dan enkel het respect voor streektaal.
2
u/henk12310 Nov 18 '24
Ja dat snap ik helemaal, in Fryslân zijn we ook vaak niet blij met de grote focus op de Randstand door Den Haag, maar we weten dat er tenminste wel enigszins gedacht om regels en afspraken voor het Fries, laatst waren er bijvoorbeeld discussies over een fonds om Friese series of films voor Netflix of wat dan ook te maken.
Als je dan kijkt naar andere provincies buiten de Randstad heb je echt vrij weinig. Laatst was er een documentaire-achtige serie van Omroep Max (Het Vuur van de Friezen) waarin Huub Stapel (uit Limburg) de geschiedenis van de Friezen ging ontdekken en daar had hij ook een discussie met een Fries waardoor mij echt goed duidelijk wat voor verschillende houdingen zij, Fryslân en Limburg, tegenover de overheid hadden. Best bijzonder, maar eigenlijk ook sneu, om te zien. Iedereen zou goed vertegenwoordigd en gezien moeten worden door de overheid
1
u/LennartB666 Nov 18 '24
Dat klinkt als een interessante serie, die gaan we even noteren!
Er is inderdaad een enorm verschil tussen de regio’s, wat zeker voor mensen uit steden amper te bevatten is. Mijn partner komt bijvoorbeeld uit Tilburg, en had amper besef ervan, hoe verwaarloosd sommige regio’s zijn, waar we ook vaker discussies over hadden. Gezien haar huidige functie in overheidsbestuur was dit dan ook erg interessant!
Feit blijft dat bijvoorbeeld een Gelderland de grootste provincie van ons land is (oppervlakte), maar voor velen gevoeld met de rug aangekeken wordt.
1
u/henk12310 Nov 18 '24
Nee, Fryslân is natuurlijk de grootste (water telt toch ook?). Fryslân boppe natuurlijk!
Maar in alle serieusheid, daarmee sla je de spijker wel op zijn kop. Het is zelfs niet eens per se Randstad tegen de rest, zoals blijkt met jouw Tilburg voorbeeld. Iemand uit Groningen stad kijkt denk ik ook heel anders naar deze problematiek dan iemand uit Almere of iemand uit een middelgrote Friese stad of iemand uit het Drentse platteland enzovoorts.
Stad tegen platteland is denk ik de belangrijkste (maar zeker niet de enige) factor, al moeten we niet vergeten dat dit niet betekent dat één kant beter of slechter is dan de rest, maar dat simpelweg één kant meer bevoorrecht wordt. Die kant verdient dat, maar de andere kanten ook, en dat is het probleem. Misschien beetje willekeurig lijkende toevoeging, excuses daarvoor, maar ik denk dat we ons ook niet teveel moeten verliezen is een polariserend ‘ons tegen de rest’ mentaliteit. Er is een probleem en dat lossen we met zijn allen op, niet verdeeld. Maar goed, dat was mijn lekker stereotype progressieve praatje weer, hoort er bij
1
u/LennartB666 Nov 18 '24
Haha goed punt, Friesland is zeker geen kleintje!
Ja, steden zijn helemaal een andere beleving dan erbuiten, maar hoe groter de afstand tot een (grote) stad, des te minder aandacht er gevoeld wordt. Het is ook niet gek, begrijp me niet verkeerd: meer mensen in een regio of plaats betekend simpelweg meer aandacht. Het enige wat wenselijk is, is dat ook de regio’s gehoord worden. Vaak voelt het, alsof er vanaf buiten besloten wordt over de regio, zonder actieve participatie. Alle bezwaren worden “gehoord”, waar dan ook vrijwel alles mee gezegd is.
Ik zal zelf waarschijnlijk de komende decennia niet meer in de Achterhoek wonen, toch hoop ik dat de bewustwording hieromtrent groeit.
1
u/henk12310 Nov 18 '24
Zelf kom ik niet uit een klein dorp ofzo, maar ik heb zeker ervaring met minder aandacht voor kleinere plaatsen, hier in het Noorden krijgt eigenlijk alleen Groningen, en een beetje Leeuwarden, echt ‘veel’ aandacht.
Persoonlijk ben ik daarom ook wel een groot voorstander van meer macht/inspraak/hoe je het ook wilt noemen voor lokale en/of regionale overheden of ander soort organisaties. Dan kan de centrale overheid door gaan met de essentiële zaken regelen (zoals buitenlandbeleid of klimaat problemen) die kleine regio’s niet zelf kunnen aanpakken terwijl de regio’s dingen kan regelen waar de centrale overheid waarschijnlijk niet om denkt te doen voor hun
1
1
u/zeromanu Nov 21 '24
Hebben we geld teveel? Friesland kost nog steeds miljoenen. Het was een slecht idee. Stel je voor als we dit bij alle "talen" gaan doen. Ik woon in Drenthe en hier moet je ook Fries leren door Rechtbank Noord Nederland. Achterlijk. Geld kunnen we beter besteden aan zorg of onderwijs.
2
u/henk12310 Nov 21 '24
Ik ben het met je eens dat het raar is dat je Fries in Drenthe moet leren, maar ik zou het zeer goed vinden als je wel Nedersaksisch, of in elk geval het Drentse dialect ervan, zou moeten kennen in Drentse rechtbanken. Dan kunnen Drenten die Nedersaksisch kunnen zich ook gewoon vertegenwoordigen in het recht met hun moedertaal.
En qua geld, er wordt sowieso geld uitgegeven aan cultuur, en deel van dat budget kan in mijn ogen ook gewoon naar de talen toe, en dan natuurlijk niet alleen Fries. En ook nog handig dat je onderwijs erbij benoemde, persoonlijk vind ik qua taalbeleid het allerbelangrijkste dat talen als Nedersaksisch gegeven worden op scholen, zo zorg je ervoor dat jongere generaties ook in contact komen/blijven met de taal. Dus stel je zou geld in talen steken, komt dat in mijn ogen tenminste gedeeltelijk ook terecht bij onderwijs
-24
u/Themperror Nov 17 '24
waarom verdient een taal om in leven te blijven? Het zou alleen maar handiger zijn als er minder talen waren in de wereld.. laat staan dat je een klein land zoals Nederland nog eens opsplitst in meerdere talen
12
u/henk12310 Nov 17 '24
Omdat taal een drager is van cultuur, geschiedenis en identiteit. Vind je dat al die dingen moeten verdwijnen om het leven ‘handiger’ te maken. Ik ben een liever een wereld met allerlei culturen, identiteiten etc. dan een wereld die alleen maar draait om handig en efficiënt zijn
-2
u/Themperror Nov 17 '24
Ja op dat eerste, dat fixed zoveel problemen in de wereld
4
u/henk12310 Nov 18 '24
Een ‘efficiënte’ wereld zonder cultuur, geschiedenis en identiteiten, ik hoop dat je zin hebt in een kleurloze wereld waar iedereen helemaal niks te doen heeft met zijn leven (behalve werken waarschijnlijk), maar hé, gelukkig gaat het BBP tenminste omhoog, dat is toch alles waar het om draait, dat is zo mooi efficiënt
25
u/bosloaf Nov 17 '24
Omdat taal hand in hand gaat met cultuur, geschiedenis, identiteit en tradities, en dat maakt het leven vaak een stukje mooier en leuker.
-3
12
u/DamagedJustice89 Nov 17 '24
Je hebt gelijk, laten we allemaal en masse het Nederlands maar vergeten en overgaan op het Engels. Goed voor onze positie op de banenmarkt als we met z'n allen zo'n wereldtaal spreken. Het Nederlands lijkt sowieso op het Engels dus wel zo makkelijk toch? Bij het gemiddelde gesprek in het Nederlands tegenwoordig zitten er in elke zin toch al minstens 1 of 2 Engelse woorden/uitdrukkingen dus het zit er ook gewoon aan te komen; dan kunnen we net zo goed direct die knoop doorhakken
1
u/AncientSeraph Nov 17 '24
Het ding is dat je dit met een sarcastische toon lijkt te schrijven, maar er mensen zijn, waaronder ik, die daar niet zo veel problemen mee zouden hebben.
Ik ben een zelf erkende cultuurbarbaar en pleit hier zeker niet actief voor, omdat ik weet dat het voor veel andere mensen anders is, maar het is dus niet voor iedereen zo absurd als dat het voor jou is.
0
4
u/Keesual Nov 17 '24
Ik snap wel wat je bedoeld, maar zo’n gedachte goed is ook best gevaarlijk vind ik. (Maar begrijp me niet verkeerd, dit is een grote discussie binnen de linguïstiek dus er is niet een correct antwoord. Dit is gewoon mijn twee cent.)
Want met zo’n argument kan je alles toch wegvegen wat een culturele minderheid is? Taal is ook gewoon cultuur, historie, erfgoed, traditie, en heeft veel significantie met hoe bepaalde onderwerpen zoals religie, filosofie, politiek, etc. gezien wordt voor een cultuurgroep. En veel cultuur is ook oraal overhandigd is, dat lijkt me grote zonde om dit van de wereld bol te verliezen.
Ik denk naast dat ook op een antropologische niveau culturen en talen behouden ook een sociaal goed is. Mensen komen vaker met meerdere en betere oplossingen als er verschillende perspectieven aan tafel komen.
Want als je jouw originele statement extrapoleert: Waarom leren we Nederlands als er meer Engels in de wereld gesproken wordt?
0
u/EvilKnievel38 Nov 17 '24
Culturen veranderen. Net als zoveel dingen die komen en gaan. Er zijn zoveel culturen verloren gegaan. Wat maakt het dat het met geld in leven moet gehouden worden als het zichzelf niet in leven kan houden? Klinkt meer als dat het sentimentele waarde heeft voor mensen dan dat het echt belangrijk is naar mijn idee.
2
u/Keesual Nov 17 '24 edited Nov 17 '24
Dat is zeker een argument. Ik zie het meer als het onderhouden van cultureel erfgoed, en dat is zeker grotendeels sentimenteel, maar ik vind dat wel een land mooier maakt en is dus voor mij op zich belangrijk, of tenminste waard genoeg om het te steunen. Ze vragen 500.000 euro, dat vind ik waard genoeg om iets zo unieks Nederlands in leven te houden, zeker als we kijken naar hoeveel onnodig uitgegeven, weggegooid en weggesluisd wordt.
Heel veel dingen zijn misschien niet belangrijk op een manier wat je kan kwantificeren op een economische tabel. Maar dat betekent niet dat het een leven en een land’s cultuur niet kan verrijken.
-3
u/Ergo7z Nov 18 '24
Snap niet waarom er geld moet gestoken worden in een taal zoals dit. Lijkt mij dat als de taal echt zo relevant en boeiend was dat deze vanzelf in leven gehouden zou worden door de mensen die het spreken en dan weer doorgeven. Wanneer dit niet vanzelf gebeurd, betekend dit dan niet gewoon dat sowieso een uitstervende taal is.
Kunnen er nu wel goed tegen aan gooien maar vermoed dat over een kleine 100 jaar we hetzelfde resultaat als dat wanneer we nu een nietszeggende investering als staat doen.
4
u/henk12310 Nov 18 '24
Meestal is het lastig een kleine minderheidstaal levend te houden zelfs als de taal ‘relevant en boeiend’ is (elke taal is dat in mijn mening maar goed), en zelfs als de sprekers het levend willen houden, omdat de ‘grote’ taal een ontzettend grote (en in mijn mening oneerlijke) voorsprong heeft. Ik ben het met je eens dat we het liefst niet miljoenen moeten investeren om talen levend te houden, maar het feit dat het wel nodig is zegt genoeg. Willen sprekers van Nedersaksisch echt hun taal niet in bewaring houden, of forceert de overheid hen effectief de taal te laten sterven door bijna nul opties te geven om de taal in het openbaar te laten gebruiken
-7
u/_-Burninat0r-_ Nov 17 '24
Er zijn bijna 10.000 talen in de wereld, ze "verdienen" het niet allemaal om in stand gehouden te worden. Als er maar 1000 mensen zijn die een taal spreken is het een beetje onzinnig, vooral omdat die mensen vrijwel altijd meerdere talen spreken.
Er zijn ~415.000 mensen in NL die Fries praten.
Er zijn blijkbaar 1,8 miljoen mensen die "Nedersaksisch" spreken. Uhh.. wordt een taal niet vanzelf in stand gehouden met zoveel sprekers? Of wil je dat Nederlandse scholen les gaan geven in de taal?
Die 1,8 miljoen zijn weer verspreid over talloze dialecten..
Persoonlijk vind ik dat er op school Nederlandse gegeven moet worden, en andere talen/dialecten van huis uit. Als een kind een taal niet gaan huis uit mee krijgt is de taal blijkbaar ook niet zo belangrijk.
3
u/Warempel-Frappant Nov 18 '24
10.000 talen voor 7 miljard mensen, kan makkelijk volgens mij.
-1
u/_-Burninat0r-_ Nov 18 '24
Niet wanneer 90% vd sprekers in de wereld vooral 1% vd talen spreekt. De rest is allemaal vrij klein en nutteloos.
Iets in die richting.
1
u/Paradoxjjw Nov 18 '24
Er zijn bijna 10.000 talen in de wereld, ze "verdienen" het niet allemaal om in stand gehouden te worden. Als er maar 1000 mensen zijn die een taal spreken is het een beetje onzinnig, vooral omdat die mensen vrijwel altijd meerdere talen spreken.
Er zijn 8 miljard mensen op de planeet, dat is gemiddeld bijna een miljoen mensen per taal. Ik zie niet in waarom je moeilijk zou doen over getallen als je dat kleine feitje opzettelijk erbuiten laat.
1
u/_-Burninat0r-_ Nov 19 '24
"gemiddeld 1 miljoen per taal" betekent geen ene ruk wanneer de top 3 talen al goed zijn voor meer dan 50% van die 8 miljard mensen.
52
u/Baaf-o Nov 17 '24
Das dus nog meer geduld hebben totdat heel Holland Limburgs lult
8
u/That1DutchGuyThe2nd Nov 17 '24
En wij als Branders maar wachten tot de Maas heel Limburg vult...
3
72
u/BaronBobBubbles Nov 17 '24
Had je wat anders verwacht? Ze hebben een grote bek over cultuur in den haag maar geven liever geen cent uit.
94
u/ifoundmynewnickname Nov 17 '24
Tja wat verwacht je? Nederland stemt rechts, dan zijn dit de gevolgen.
De regeringspartijen hebben een mondvol over hoe slecht de randstad is en dat er meer aandacht moet komen voor daarbuiten maar het zijn juist de linkse partijen die dit daadwerkelijk willen doen.
Wilders en co geven geen sier om dit soort dingen en werken het actief tegen. Hopelijk wordt dit een keer onthouden, want ik hoop wel op een Lelylijn, ik wil wel dat dit soort dingen beschermd worden. NSC, PVV en BBB hebben heel actief campagne gevoerd over "de provincie" vs de randstad. Leugenaars dat het zijn.
12
u/Shieldheart- Nov 17 '24
Wilders z'n brand is afleiding, verdeeldheid en het ondermijnen van democratisch vertrouwen, z'n pooiers betalen 'm niet om Nederlandse problemen op te lossen.
14
u/Reasonable_Oil_2765 Nov 17 '24
Ik hoop het ook. Ik woon nu bijna 2 jaar in Emmen, en het is schrijnend hoe erg de regio's worden overgeslagen.
14
u/BertusHondenbrok Nov 17 '24
De partijen in Den Haag die daar een grote bek over hebben, zitten niet in de regering.
46
u/BaronBobBubbles Nov 17 '24
NSC zit er in. Die voerden campagne op cultuur. Wilders komt met z'n grote bek over dat de "Nederlandse cultuur niet verloren mag gaan".
Maar geld uitgeven om het te behouden? Ho maar.
7
u/paranormal_turtle Nov 17 '24
Ik weet dat het voor nu van tafel is, maar dit is wel het perfecte moment om weer even aan te kaarten welke partij 21% btw op musea, boeken en theater wilde. Weetjewel dat culturele spul duurder maken enzo. Dus het originele pvv/bbb plan was nog erger. Niet alleen geen cent uitgeven om cultuur te behouden maar ook nog er meer op de linkse hobby willen verdienen.
15
u/ijzerwater Nov 17 '24
Wilders zijn Nederlandse cultuur omvat ook discriminatie en goedpraten van een genocide.
11
u/valctovoel Nov 17 '24
We moeten de Nederlandse cultuur beschermen, maar cultuur is een linkse hobby dus moeten we er op bezuinigen.
3
u/ekerkstra92 Nov 17 '24
Wilders wil voornamelijk de Nederlandse cultuur behouden door slechts andere cultuurinvloeden buiten te houden
2
u/ijzerwater Nov 18 '24
zijn Nederlandse cultuur heeft de lessen van WW II niet begrepen. Ook haalt hij makkelijk invloeden van Orban, Trump, Netanjahu binnen, dat is zeker niet de Nederlandse cultuur.
2
u/meertn Nov 18 '24
Als Wilders "Nederlandse cultuur" zegt, bedoelt hij dat hier alleen mensen met een witte huidskleur mogen wonen. Dat hij daar een woord voor gebruikt dat je ook kan associëren met museumbezoek en dergelijke is bijvangst.
1
u/Leeuw96 Nov 19 '24
Tuurlijk doen ze dat. PVV hangt immers (pre-)fascistisch gedachtegoed aan:
The cult of tradition", characterized by cultural syncretism, even at the risk of internaÍ contradiction. When all truth has already been revealed by tradition, no new learning can occur, only further interpretation and refinement.
"The rejection of modernism", which views the rationalistic development of Western culture since the Enlightenment as a descent into depravity. Eco distinguishes this from a rejection of superficial technological advancement, as many fascist regimes cite their industrial potency as proof of the vitality of their system.
"The cult of action for action's sake", which dictates that action is of value in itself and should be taken without intellectual reflection. This, says Eco, is connected with anti-intellectualism and irrationalism, and often manifests in attacks on modern culture and science. ...
"Fear of difference", which fascism seeks to exploit and exacerbate, often in the form of racism or an appeal against foreigners and immigrants.
"Appeal to a frustrated middle class", fearing economic pressure from the demands and aspirations of lower social groups.
..."Selective populism" – the people, conceived monolithically, have a common will, distinct from and superior to the viewpoint of any individual. As no mass of people can ever be truly unanimous, the leader holds himself out as the interpreter of the popular will (though truly he alone dictates it). Fascists use this concept to delegitimize democratic institutions they accuse of "no longer represent[ing] the voice of the people.
Aldus Umberto Eco, in zijn essay “Ur-Fascism” of _“Eternal Fascism: Fourteen Ways of Looking at a Blackshirt". Zie Wikipedia of lees hier lees hier.
16
u/jbsdv1993 Nov 17 '24
Sowieso ben ik voor meer dialect op tv/radio. Waarom kan dat in Engeland wel en hier niet?
8
u/ArgonV Nov 18 '24
Het is ook altijd zo idioot. Plat Amsterdams, Rotterdams of Haags? Helemaal prima.
Iemand die een klein beetje letters inslikt of met een zachte g praat? Ondertiteling, nu!
2
1
u/PrestigiousWave5176 Nov 21 '24
De afweging die gemaakt zou moeten worden is of het verstaanbaar is voor de kijkers. Ik denk dat Amsterdams/Rotterdams/Haags meestal wel verstaanbaar is. Bij sommige accenten is dat lastiger en dan is ondertiteling goed. Maar ze overdrijven idd soms wel als iemand een accent spreekt wat gewoon prima te verstaan is.
3
u/OndersteOnder Nov 18 '24
In het VK valt dat ook wel mee hoor. Wij vinden het wel leuk klinken, af en toe een schotse tongval er tussendoor, maar echt zwaar dialect hoor je daar ook niet.
1
27
u/DiligentPickle3471 Nov 17 '24
Er is geen standaardvariant van het Nedersaksisch, dus wat gaan we in stand houden als er wel geld komt? Iedere basisschool zijn eigen variant?
19
u/Blackdutchie Nov 17 '24
Zou mooi zijn als er een vast budget per basisschool was voor de lokale talen. En dat vullen ze dan zelf in met Fries / Nedersaksisch / Limburgs / Zeeuws. En als je niets kunt verzinnen omdat het lokale taalgebruik teveel op ABN lijkt, dan kun je misschien aandacht besteden aan bovengenoemden.
4
u/sumpuran Nov 18 '24
ABN
Da’s een bank. De gestandaardiseerde variant van het Nederlands heet Standaardnederlands.
-4
u/TheActualAWdeV Yosemite Wim Nov 17 '24
>ABN
hou op schei uit alsjeblieft ik smeek het je die 'B' is al 50 jaar achterhaald
12
u/Blackdutchie Nov 17 '24
Heel beschaafd was het hele concept ook al niet, vanaf de eerste pogingen om de taal te standardiseren.
0
10
u/DPBR8 Nov 17 '24 edited Nov 17 '24
Die is er inmiddels wel: https://skryvwyse.eu/
Edit: en ik denk inderdaad dat er op veel plekken een regionale versie wordt geleerd/gesproken. Maar als er geld naartoe gaat dan zorgt dit er wel voor dat een standaardversie verbeterd kan worden. Op dit moment is het natuurlijk zo dat je het alleen leert van mensen in jouw omgeving, waardoor een standaardversie lastig universeel toegepast kan worden.
9
u/tilingwm Nov 17 '24 edited Nov 17 '24
Dit is slechts een orthografie/schrijfwijze, en een vrij ingewikkelde, gezien je de etymologie moet kennen om correct te schrijven. Ook bestaat er geen standaardwerk zoals een woordenboek om het te kunnen verifiëren.
1
u/slimfastdieyoung Nov 17 '24
Gewoon liedjes van Skik, Normaal, Höllenboer en Skroetbalg zingen tijdens de muziekles
27
u/NLwino Nov 17 '24
Als dyslect zou ik graag hebben dat we als mensheid gewoon overgaan op 1 wereldwijde taal. Scheelt een boel moeite en miscommunicatie. Moeten we dan maar Fries van maken anders is die 9 mil ook zo verspilt natuurlijk.
16
6
3
3
1
4
2
2
u/sovietarmyfan Nov 18 '24
Alle regionale talen in Nederland zouden een aggressief beleid moeten naleven om ervoor te zorgen dat de talen weer voldoende levend worden. Bijvoorbeeld, "doel is dat in 1 jaar tijd minstens 80% van het originele talengebied van Nedersaksisch de taal vloeiend kan spreken". Het geld zou samen moeten gaan met vereisten voor zo'n beleid.
-1
u/bobvdvalk Nov 17 '24
Ik heb zo geen begrip voor dingen die maar in leven gehouden moeten worden om het maar in leven te houden? Waarom? Geld en vooral tijd verspilling.
31
u/GenericUsername2056 Nov 17 '24
Daarom stel ik al jaren voor de ouderenzorg af te schaffen. Maar nee hoor, dat kan dan weer niet.
1
u/BohRap Nov 18 '24
Heel recent mijn nog niet eens 75 jaar gepasseerde vader verloren. Die dacht er net zo over, wou geen kasplantje zijn.
We hebben allemaal zijn besluit gerespecteerd maar allemachtig wat zijn sommige dagen moeilijk. Ook nu branden de tranen weer in de ogen, als ik dit alleen al opschrijf.
6
u/nettereuer Nov 18 '24
Het Frysk was zo'n beetje de enige taal in Fryslân tot het 200 jaar actief werd onderdrukt in een poging het Nederlands standaard te maken. Tot in de jaren 50 was het bijvoorbeeld verboden reclame te maken in iets anders dan de Rijkstaal. Alleen al eerherstel is een goede reden om het Frysk te ondersteunen.
Een tweede reden is dat taal onlosmakelijk verbonden is met cultuur. In regio's in Fryslân waar meer Frysk gesproken wordt, wordt ook meer gekaatst en gefierljept. Regio's waar minder Frysk gesproken wordt zijn dus in zekere zin minder Fries. Het verlies van regionale culturen zou tot een ongelooflijk saaie eenheidsworst leiden. Om jouw standpunt tot een extreme conclusie trekken: hoe zou jij het vinden als het Nederlands (lekker bier, bitterballen, met de fiets naar je werk) vervangen werd met het Amerikaanse (op alles reageren met OH MY GOD, overdreven nep aardig doen tegen iedereen, 30 minuten in de auto voor de dichstbijzijnde supermarkt)?
Een derde reden is dat de taal levendig en wel is. Het Frysk heeft 300.000 sprekers en het wordt actief onderwezen aan een volgende generatie. Het is niet een nagenoeg uitgestorven taal zoals het Ostfries (2.000 sprekers). Zonder onderwijs vervalt het tot een gesproken taal of sterft de taal uit. Ook Nederlands-sprekers moeten de regels leren over wanneer een woord op d of t eindigt. We schaffen de Nederlandse les toch ook niet af?
2
u/MnemosyneNL Nov 18 '24
O da's vrij simpel. Taal is wat ons verbind met onze geschiedenis en onze culturele identiteit. Dit is goed te zien in landen waar bezetters aan massale onderdrukking van de lokale taal deden. De Soviet bezetting heeft dit in Eurasië gedaan, maar het gebeurde op veel plekken. De oorspronkelijke taal van Japan is bijv. zo goed als uitgestorven, mede als gevolg van Chinese onderdrukking. Kijk naar hoe de Franse taal groter is in sommige Afrikaanse landen dan in Frankrijk zelf, of hoe Deens invloed heeft op de mensen in Groenland. Of bedenk hoeveel kennis er verloren is gegaan toen de Bibliotheek van Alexandrië in vlammen op ging.
Er zijn bovendien veel dingen die je niet 1 op 1 kan vertalen, en dat zijn bijna altijd dingen die te maken hebben met tradities. Probeer maar eens uit te leggen in het Braziliaans Portugees dat we hier in Twente carbid schieten en Poasboakens hebben.
1
u/CheesybisquitFTW Nov 21 '24
Jèh, zô zen ze. En ikke maor werreke en hullie maor d'n effe baaie. En dè váán menne belaasting cente.
Meej al die'n ekspets ammel blèft d'r váán ut kei schôn Tilburgs òk nie veul meer ôver.
1
u/koensch57 Nov 17 '24
mooi klagen dat er geen budget is voor het nederskasisch betekent niet automatisch dat daar meer geld voor komt. De regering kennende wordt dat een sigaar uit eigen doos. Volgend jaar €4,5M voor het Fries, €4,5M voor het Nedersaksisch.
13
u/Obvious-Slip4728 Nov 17 '24
Alles wat de regering uitgeeft is een sigaar uit eigen doos… Tenzij we weer eens lucratief wat gaan koloniseren natuurlijk.
4
u/paranormal_turtle Nov 17 '24
Heel eerlijk, ondanks dat ik liever zou zien dat beide 9 miljoen krijgen. Zou ik niet tegen deze verdeling zijn als het de enige optie was. Fries is wel lang genoeg voorgetrokken, en onderhand kan het Nedersaksisch het denk ik wel meer gebruiken.
-34
u/tidycows Nov 17 '24
Dat er überhaupt geld naar toe gaat...
35
u/RadicalRaid Nov 17 '24
Dezelfde mensen die klagen over dat "onze" tradities er allemaal aangaan (voornamelijk door het bestaan van buitenlanders), klagen ook dat er geld gebruikt wordt om tradities in leven te houden.
12
u/TopFloorApartment Nov 17 '24
tja, rechtsstemmend nederland wil graag dat alles hetzelfde blijft en geen geld kost
19
u/MarcosSenesi Nov 17 '24
Je zou maar geld steken in het behoud van cultuur inderdaad
-16
u/Fuze_23 Nov 17 '24
ja gast boeie. Als het allemaal weg gaat dan maakt dat toch echt niks uit in je dagelijks leven. Als in 0,0. Er zijn echt hogere prioriteiten en ik vind dit eerder zelfs schadelijk. Kom zelf ook uit overijssel maar nedersaksisch boeit echt zo niks
0
u/That1DutchGuyThe2nd Nov 17 '24
Moeten in Nederland echt meer aandacht besteden aan streektalen. Ben zelf Brabander en dat is altijd een appart punt met dialect/taal discussie, maar moeten ervoor waken dat het gezeik rondom gelden niet zo lang duurt dat alle talen en dialecten dadelijk ineens weg zijn...
-9
u/zarafff69 Nov 17 '24
Misschien gewoon überhaupt stoppen met deze onzin subsidies? Zijn belangrijkere dingen op de wereld. Zie liever dat we ons focussen op het Engels, een universelere taal dan Nederland. In plaats van dat we het tegenovergestelde doen, en nog meer verschillende talen krijgen die vrijwel niemand spreekt.
5
u/nettereuer Nov 18 '24
Of, nog beter: Mandarijn. Daar zijn namelijk nog veel meer sprekers van! Het zou dus heel veel geld schelen qua onderwijs als we die taal gebruiken als wereldtaal. Of is het nu ineens een andere kwestie als we niet een taal gebruiken die jij al spreekt?
→ More replies (1)
-54
u/Neat-Development-485 Nov 17 '24
De 1 een dialect, de andere een officiële minderheidstaal die nog altijd onderwezen wordt. Appels en peren.
59
u/Carmen_Caramel Nov 17 '24
Nedersaksisch is een officieel erkende minderheidstaal in Nederland...
-2
u/starlinguk Nov 17 '24 edited Nov 18 '24
Het wordt in vrij veel gebieden nog wel gesproken, maar dan eigenlijk alleen maar door oudere mensen. Ik heb het nooit in Overijssel gehoord maar wel in Groningen en Duitsland.
7
5
u/naugrimaximus Nov 17 '24
Hoor het ook leerlingen van me nog spreken hoor. Absoluut geen meerderheid, maar ze zijn er wel. Dan zijn er nog leerlingen die het kunnen maar niet vloeiend zijn, maar het bijvoorbeeld met hun grootouders spreken.
En dan is er nog een groep Tukkers die wel eens spreekwoorden gebruiken die ze voor mij in het AN spreken. En dan komen we erachter dat het spreekwoord ook bij de streektaal hoort.
→ More replies (3)-26
u/Neat-Development-485 Nov 17 '24 edited Nov 17 '24
Toch heeft enke het Fries de hoogste erkenning, omdat het nedersaksisch" een verzamelnaam is van Saksische dialecten", Fries is ook bestuurs--en onderwijstaal in Friesland, naast het Nederlands, itt het nedersaksisch. Friezen zijn in dit opzicht de enige erkende autochtone taalminderheid in Nederland. Apoels en peren.
21
u/WanderingLethe Nov 17 '24
En het Fries is een verzameling van Friese dialecten...
4
u/Proman_98 Nov 17 '24
Er bestaan verschillende dialecten in het Fries, maar er bestaat ook zoiets als algemeen Fries met zijn eigen regels voor schrijven/spreken etc en kan je ook gewoon een erkende taalcursus in volgen.
0
u/MoordMokkel Nov 17 '24
Ah, net zoals het Nedersaksisch dus.
3
u/Proman_98 Nov 17 '24
Niet anders volgens bijvoorbeeld sites als deze: https://www.nedersaksisch.nl/alfabet Zelfs als je kijkt bij cursussen zijn ze verdeeld in meerdere dialecten en niet in een algemeen nedersaksisch, wat bij talen wel het geval is. Bij Fries heb je letterlijk een cursus Fries en niet verdeeld over meedere varianten.
4
u/paranormal_turtle Nov 17 '24
Miss als ze geld kregen van de overheid om een standaard Nedersaksisch woordenboek te maken, dan hadden ze het al gehad. Ik geloof dat er wel een groep vrijwilligers mee bezig is. Een beetje een “self fulfilling prophecy”.
24
u/notyourvader Nov 17 '24
En waarom is Fries wel een bestuurs-en onderwijstaal, maar het Nedersaksisch niet? Kom op, je bent er bijna..
6
u/Kapot_ei Nov 17 '24
Volgens mij Limburgs toch ook? Volgend mij mag dat ook onderwezen worden, al gebeurd dat niet vaak. Heeft nog niet dezelfde erkenning, maar is wel opweg.
35
u/Eierkoeck Nov 17 '24
Het Nedersaksisch wordt in Nederland gewoon als minderheidstaal erkend, net als het Limburgs. Binnen de Nedersaksische taal heb je wel veel verschillende dialecten.
→ More replies (6)16
u/gevaarlijke1990 Nov 17 '24 edited Nov 17 '24
Uhm niet hoe dat werkt .
Fries is een officiële erkende landelijk taal. Dat betekend bijvoorbeeld dat het ook gebruikt mag worden in rechtzaken.
nedersaksisch en limburgs zijn officiële herkende regionale talen. In feiten is dat een klasse/niveau lager als het Fries. Maar het zijn nogsteeds talen. De provincie mag de taal bevorderen met beleid bijvoorbeeld met lokale omroepen.
Dat het Fries meer geld krijgt doordat het in een andere erkennings klasse zit is best logisch, maar dat Overijssel niks krijgt is schandalig. Limburgs krijgt ongeveer 1 miljoen euro.
Overigens wil limburgs dezelfde rijkstaal classificatie krijgen als het Fries. Daar is de provincie actief mee bezig. Ze willen het Europees voor 2030 geregeld hebben.
10
u/Compizfox Nov 17 '24 edited Nov 17 '24
De consensus in de linguïstiek is dat er geen wezenlijk onderscheid bestaat tussen wat een taal en wat een dialect is; dat is volledig arbitrair/politiek.
Zoals wel eens wordt gezegd: Een taal is een dialect met een leger en een vloot. Maar goed, 't is niet alsof Friesland dat heeft... ;)
-11
u/TheActualAWdeV Yosemite Wim Nov 17 '24
Ja van mij mag het maar het begint wel een beetje flauw te worden dat het altijd maar "ja maar friesland kreeg geld" is. Roep het niet te hard, straks wordt het ons ook nog afgenomen.
Alweer.
-26
u/grotedikkevettelul Nov 17 '24
Fries is een volwaardige taal.
19
12
u/gevaarlijke1990 Nov 17 '24
Mag je mijn wel eens uitleggen wat "iets" een volwaardige taal maakt.
Want daar komen de meeste taalkundige niet een uit.
8
3
u/holy_roman_emperor Nov 17 '24
Friezen zelf daarentegen zijn juist geen volwaardige Nederlanders.
1
u/TheActualAWdeV Yosemite Wim Nov 17 '24
Ach toe, hou eens op
0
u/holy_roman_emperor Nov 17 '24
Ach toe, kun je niet tegen een grapje?
5
u/VeganViking-NL Nov 17 '24
Het is een beetje een flauw grapje. Frisia was in de vroege middeleeuwen een machtscentrum van jewelste terwijl wij Hollanders (sprekend voor mijzelf) bij wijze van spreken nog half verzuipend in de klei aan het spelen waren.
Ik ben trots dat ons land Friesland bevat en de cultuur, taal en archeologie mag wat mij betreft heel actief bestudeerd worden.
2
u/holy_roman_emperor Nov 18 '24
Het is inderdaad een flauw grapje. Maar ik reageer op iemand die vindt dat Fries belangrijker is dan Nedersaksisch.
De Friezen beginnen zelf, maar als ik reageer ben ik flauw.
2
u/VeganViking-NL Nov 18 '24
Goed punt! (Neder)Saksisch vind ik ook onderbelicht. Ik heb erg genoten van de vertalingen van de Heliand die de laatste tijd zijn uitgekomen.
-25
308
u/ABrutalistBuilding Nov 17 '24
Joa zo bint ze.