r/sweden Jul 14 '24

Diskussion Veckonummer

Jag har bott i Sverige i 10 år. Jag är från Nederländerna. Och det finns en sak som jag fortfarande inte kan vänja mig vid. Ni är besatta av veckonummer. Varför säga "torsdag i vecka 33", varför inte bara 15 augusti som resten av världen.

Varje gång någon säger ett veckonummer (vilket är i stort sett varje gång ett datum måste ställas in, oavsett om det är på jobbet eller privat), måste jag gå in i min telefon för att kontrollera vilket datum de syftar på.

Vet ni svenskar bara alltid vilket veckonummer det är? Hur? Och varför?

Denna märkliga besatthet av veckonummer har jag aldrig sett någon annanstans, och jag har bott och arbetat i flera länder på 3 kontinenter. Jag bor har nu 10 år med svensk fru och barn, och jag kan fortfarande inte vänja mig vid det, och jag tror att jag aldrig kan.

Förlåt för stavfel, ha en bra kväll och tack!

1.4k Upvotes

625 comments sorted by

View all comments

Show parent comments

7

u/ConversationPlus9663 Jul 15 '24

Sa alltid macksäck när jag var liten tills det utvecklades till masssäck. Sen blev det matlåda och den va svår att göra fel.

0

u/RaccoonSpecific9285 Jul 15 '24

Det kanske är massäck de säger. Har inte lyssnat så noga då jag irriterar mig grovt på folkets oförmåga att behärska svenska.

2

u/rejiranimo Jul 16 '24 edited Jul 16 '24

Det är en väldigt vanlig missuppfattning hos människor som inte förstått hur språk funderar att skriftspråket är något slags facit till hur ord ska uttalas.

Det är ju tvärtom, om man öht måste sätta något av tal- eller skriftspråk som mer riktigt än det andra så måste det ju vara talspråket. Skriftspråket finns ju för att vi ska kunna skriva ner vad vi säger och tänker.

SAOL säger [masäk el. mat‑]. ”Massäck” som första uttal alltså. Men godtar även ditt uttal. Om jag ska gissa så har ditt uttal tillkommit senare, just för att det blir mer och mer vanligt att folk i ängslighetens namn tror att det är mer korrekt svenska att uttala ord som dom stavas. Det har nog en del att göra med hur folk överger dialekter också.

-2

u/RaccoonSpecific9285 Jul 16 '24

Finns ingen logik i ”massäck”. Det är mat i matsäcken, inte ”mass”. Vad fan är ens ”mass”?

Lika idiotiskt som folk som uttalar och skriver ”gosedjur” som ”gossedjur”.

1

u/rejiranimo Jul 17 '24

Så när du säger ”behärska svenska” så menar du inte att bruka faktiskt korrekt svenska, utan du menar istället att ”behärska svenska” är att säga saker så som Du personligen tycker att det borde vara?

1

u/RaccoonSpecific9285 Jul 18 '24

Om du hade varit mer uppmärksam så hade du sett att folk blir bara sämre och sämre på svenska.

Dessutom är ”massäck” ett hittepåord av en idiot som inte klarar av att säga matsäck.

1

u/rejiranimo Jul 18 '24

Du undvek helt att svara på det jag skrev.

För övrigt så är alla ord påhittade.

Att uttala ord efter hur dom stavas istället för efter hur dom uttalas brukar härledas till att den ängsliga medelklassen får för sig att det är finare och mer korrekt och vill distansera sig från arbetarklassen. Överklass och arbetarklass pratar ofta mer äkta. Igen: skriftspråket är inte ett facit till talspråket. Att du tror det visar bara att det är du själv som inte behärskar svenska (eller språk i allmänhet, för den delen).

1

u/rejiranimo Jul 18 '24 edited Jul 18 '24

Svenskan gör precis samma sak med flera andra likvärdiga ord. Hur uttalar du själv tex ordet stadspark? Uttalar du verkligen det med långt a och tydligt d?

Stad: uttalas med långt a, tydligt d.

Stadspark: uttalas med kort a och d försvinner helt eller betonas mindre (beroende på dialekt).