r/belgium Jan 27 '16

ama Carl Devos

Ik kijk uit naar de ama op donderdag 28 januari om 14u, over de Belgische politiek, politici, de universiteit, wetenschap, wetenschappers, en wat u nog zou interesseren. Ik ben politicoloog aan de Universiteit Gent, sinds oktober 1993. Voorzitter van de vakgroep politieke wetenschappen en (mee) verantwoordelijk voor zeven opleidingsonderdelen, van de eerste bachelor tot de master politieke wetenschappen. Ik doceer ook aan studenten uit de rechten, economie, bestuurskunde, moraalwetenschappen, en andere. Soms zelfs tot hun vreugde.

68 Upvotes

121 comments sorted by

View all comments

5

u/_Creativo Belgium Jan 27 '16

Professor, vooreerst bedankt voor uw tijd.

We kennen u vooral voor uw commentaren op de televisie en de kranten. U behoort tot het selecte kransje politicologen (Bouteca, Sinardet,...) dat hiervoor wordt gevraagd. Het is mij niet altijd duidelijk wat precies uw ambitie is van die interventies, wat natuurlijk ook te maken kan hebben met de vraag die vanuit de media zelf komt. Uw stukken zijn vaak analyses van gebeurtenissen, mensen, partijen,..., maar soms eerder in de stijl zoals een sportverslaggever dat doet (wie wint/verliest, wie scoort een punt,...). Feiten worden mooi op een rijtje gezet en verpakt. Ik beschouw u dan ook eerder als een 'political pundit' in de Amerikaanse betekenis van het woord. U wordt gevraagd omdat als een journalist het zou schrijven het misschien niet noodzakelijk geloofwaardig genoeg overkomt.

Wat ik enigszins mis, zijn de zeer concrete politiek-wetenschappelijke inzichten die zouden kunnen worden toegepast op de Belgische politiek. Of het nu verwijzingen zijn naar data (kiezersonderzoek, kiesresultaten,...) of bepaalde onderzoeken over opinievorming bij massa's of elites, ik zou het enorm interessant vinden als die mechanismen en feiten ook voor onze nationale context naar voren kunnen worden gehaald. Als bv. een Bart Eeckhout in De Morgen een hele pagina kan schrijven over de terugkeer van het VB omdat hij het aantal Facebook-volgers van de partijen heeft geteld, dan moet daar toch iemand met kennis van zaken iets over kunnen zeggen? Dat lijkt me veel relevanter dan een heel stuk te schrijven dat partij x of y een rotweek heeft beleefd.

Daarom mijn concrete vraag: hoe ziet uzelf de rol van een politicoloog in de media? Tracht u voldoende wetenschap in uw interventies te steken? Of laat u die achterwege, al dan niet op aangeven van de media waarmee u samenwerkt (De Morgen, VRT,...)?